Wijnland Italië

Italië wijngebieden

Op deze pagina vind je een overzicht van de belangrijkste Italiaanse regio's, druiven, wijnsoorten en wetgeving.

Bekende rode Italiaanse wijnen

Bekende rode Italiaanse wijnen

Italië staat vooral bekend om haar rode wijnen waaronder met name: Chianti Classico, Barolo, Brunello, Amarone della Valpolicella, Primitivo di Manduria en nog veel meer.

Bekende Italiaanse Witte wijnen

Bekende witte Italiaanse wijnen

Er zijn zeker ook mooie witte Italiaanse wijnen te vinden, enkele bekende zijn: Soave, Pinot Grigio, (Roero) Arneis, Gavi, Lugana, Friuli maar ook hier is er ook nog veel meer keuze in Italië.

Bekende Italiaanse mousserende wijnen

Bekende mousserende Italiaanse wijnen

Ook op mousserend vlak valt er genoeg te vinden zoals: Franciacorta, Prosecco, Asti en nog veel meer.

Bekende Italiaanse wijngebieden

Italiaanse wijngebieden

Heel Italië is geschikt voor wijnbouw en elke regio is meer dan trots op "hun" beste wijn van Italië. De meest tot de verbeelding sprekende regio's zijn waarschijnlijk Toscane met haar prachtige glooiende heuvels, Piemonte met haar prachtige wijnvelden met uitzicht op de Alpen en de Veneto waar prachtige wijngaarden uitkijken op het Gardameer. Andere populaire regio's zijn o.a. Sicilië, Puglia, Friuli Venezia Giulia en Abruzzo.

Bekende Italiaanse druivensoorten

Bekende Italiaanse druivensoorten

Enkele veel gebruikte autochtone druivensoorten uit Italie zijn Sangiovese, Nebbiolo, Barbera, Dolcetto, Corvina, Nero 'd Avola. Maar naast deze bekende druivensoorten zijn er dus nog veel meer!

Italiaanse wijnwetgeving

De drie belangrijkste gradaties in Italiaanse wijnwetgeving bestaat uit DOCG, DOC en IGT.

DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita)

Italiaanse wijnwetgeving DOCG

Dit is verreweg de belangrijkste en meeste bijzondere gradatie. Wijn die tot DOGC behoort heeft strenge beperkende regels. Het productiegebied is vaak klein, de productie gelimiteerd en er wordt ook bepaald welke druiven gebruikt mogen worden. Dit zorgt ervoor dat de wijnen een unieke smaak hebben die past bij het gebied waar ze vandaan komen. Ook beschermt dit vaak de traditie van hoe deze wijnen al decennia lang gemaakt worden. Uiteraard zijn deze wijnen daardoor vaak ook duurder dan DOC of IGT wijnen.

DOC (Denominazione di Origine Controllata)

Italiaanse wijnwetgeving DOC

DOC is iets minder streng, het productiegebied is vaak flink groter dan voor DOCG en er mag ook meer wijn gemaakt worden per hectare. Wel is strict vastgesteld welke druiven (en hoeveel procent daarvan) er gbruikt mag en moeten worden.

IGT (Indicazione Geografica Tipica)

Italiaanse wijnwetgeving IGT

Waar DOC(G) vrij streng zijn is IGT dat absoluut niet. Het belangrijkste gegeven is het geografische gebied, vaak zo groot als een hele regio. Grappig genoeg zorgt deze vrijheid voor twee uiterste in het soort wijn met het IGT label: bulkwijn en super speciale wijn, zoals de super tuscans.


super tuscans

Deze laatste category is opgekomen door wijnboeren die andere druiven wilden gebruiken dan toegestaan binnen de DOC(G) regels van wijnen zoals Chianti Classico. Met name Franse druivensoorten zoals Merlot en Cabernet Sauvignon mogen zelden in DOC(G) wijnen gebruikt worden terwijl wijnmakers dat soms wel willen. Met IGT mag dit wel en mede daardoor zijn iconische wijnen zoals Tignanello, Solaia, Sassicaia en Ornellaia ontstaan.