Frankrijk was tot een jaar of 15 geleden het land waar de Nederlander aan dacht wanneer het over wijn ging.
Sinds die tijd is er een hoop gebeurd en heeft Frankrijk veel meer competitie van andere grote wijnlanden gekregen. Gelukkig maar, want door deze concurrentie is de jonge generatie Franse
wijnmakers veel meer bezig met innoveren en moderniseren dan de generatie voor hen, zeker ook op biologisch gebied. Naast bekende klassieke wijngebieden zoals Bordeaux en Bourgogne komen andere
wijngebieden zoals Languedoc-Roussillon en de Elzas ook steeds mer in trek, en daar komt toch een boel heerlijke Franse wijn vandaan! Frankrijk is samen met Spanje en Italië één van de meest
wijn producerende landen. In 2019 was Frankrijk de nummer twee met 42,1 miljoen hectoliter.
Op deze pagina vind je een overzicht van de belangrijkste Franse wijnregio's, druiven, wijnsoorten en wetgeving.
De bekendste Franse Rode wijnen komen uit de Bordeaux regio (waaronder o.a. Saint-émilion, Pomerol & Médoc), Bourgogne (met o.a. Beaune en Volnay) en de Rhône (zoals Châteauneuf-du-pape, Gigondas en Vacqueyras. En er is nog veel meer.
En ook voor witte wijn heeft Frankrijk grote namen op de kaart staan zoals Witte Bourgogne, Witte Bordeaux, Chablis, Sancerre, Pouilly-fumé, Muscadet en Meursault. Maar ook hier is er ook nog veel meer keuze in Frankrijk.
Frankrijk heeft de bekendste mousserende wijn in handen met Champagne. Ook zijn de Crémants interessant, zoals: Crémant d'Alsace, Crémant de Bourgogne en Crémant de Loire. En Vergeet ook de andere mousserende wijnen niet.
De bekendste druivensoorten ter wereld komen uit frankrijk, zo kent bijna iedere wijnliefhebber wel de blauwe druiven: Merlot, Cabernet Sauvignon, Pinot Noir, Grenache en Cabernet Franc en de witte druiven: Chardonnay, Sauvignon Blanc, Viognier en Pinot Gris. Maar naast deze bekende druivensoorten zijn er nog veel meer!
De belangrijkste wijnregios van Frankrijk zijn: Beaujolais, Bordeaux, Bourgogne, Champagne, Alsace / Elzas, Jura-Savoie, Languedoc-Roussillon, Loire, Provence, Côtes du Rhône / Rhônevallei en Sud-Ouest / Zuidwesten.
Dit is de belangrijskte gradatie in Frankrijk. Maar omdat er zoveel AOC's zijn is het niet direct duidelijk wanneer een wijn echt speciaal is, of dat de wijn toevallig in één van de vele
gebieden gemaakt is. Wat meer betekent is een aanduiding zoals Cru Bourgeois Superieur, Cru Bourgeois Exceptionel, Cru Bourgeois of Grand cru.
Bordeaux
In de Bordeaux zijn er nog specialere gradaties die alleen maar aan enkele wijnhuizen gegunt worden, nl:
1: Premier Cru Classé
2: Deuxieme Cru Classé
3: Troisieme Cru Classé
4: Quatrieme Cru Classé
5: Cinquieme Cru Classé
Dit zijn de beste (en duurste) wijne uit de Bordeaux. Hoe hoger de klasse, hoe specialer en duurder. Deze wijnhuizen kunnen per jaar promoveren of degraderen, in de Bordeaux lijkt het haast op een voetbal competitie, want ook hier gaat het om heel veel geld als je degradeert....
Zoveel keuze, waar moet je op letten?
De combinatie van een AOC wijn met de benaming Grand Cru of Cru en dan een andere naam is een sterke hint (samen met een hogere prijs) dat je een echte kwaliteitswijn
te pakken hebt. Maar goed, de beste manier blijft natuurlijk gewoon proeven.