Sangiovese is een blauwe druif die in wijnland Italië onmisbaar is. Maar liefst 70 tot 80% van alle wijngaarden is aangeplant met Sangiovese. Vooral in Toscane en Umbrië is de druif bijzonder goed vertegenwoordigd. Een klassieke Italiaanse rode wijn van 100% Sangiovese bevat veel zuren, stevige tannines en de typerende kruidige aroma's met kersen en tijm. Een moderne stijl is te herkennen aan soepelere zuren met aroma's van vanille. Sangiovese Ook het klimaat en terroir spelen een grote rol in het wijnmaakproces. Waar internationale druivenrassen als Chardonnay en Cabernet Sauvignon bijna overal ter wereld hun plek vinden, is Sangiovese erg gevoelig voor invloeden van het klimaat. Ook heeft de houtlagering veel invloed op het uiteindelijke resultaat: dit zorgt voor rode Italiaanse wijnen met nuances van karamel, gekonfijt fruit en aardse rokerigheid. Hoewel een wijn van 100% Sangiovese regelmatig voorkomt, laat de druif ook prachtige resultaten zien in een blend met Cabernet Sauvignon,
Absolute top van Toscane, afkomstig uit het plaatsje Montalcino. Brunello is de lokale benaming voor sangiovese. De wijn is rijk en krachtig en de perfecte begeleider van pastagerechten of ...
Meer over deze wijn
Rode wijn komt ook uit het warme zuiden, zoals de eilanden van het land. Van de Italiaanse eilanden is de wijnbouw van Sicilië het grootst. Gelukkig was 2022 een topjaar voor de Italiaanse ...
Meer over deze wijn
Bufalo Nero is gemaakt volgens een eeuwenoude Toscaanse methode: Governo All'uso Toscano. Volgens deze methode wordt er voor een deel ingedroogde druiven gebruikt. Na het persen van de ...
Meer over deze wijn
Deze wijn is gemaakt van licht ingedroogde druiven. Door de indroging verdampt het vocht waardoor het druivensap meer suikers en aroma's bevat. Het resultaat na vergisting is een ...
Meer over deze wijn
De wijngaarden liggen aan de Garonne-rivier in Frankrijk en kennen een vergelijkbaar terroir als die van Margaux: de nabijheid van het water tempert het klimaat. Bovendien bevatten de bodems ...
Meer over deze wijn
Ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van Monbellezio in de Benelux, voorheen Montebello, werd er destijds een speciale Black Label Cuvée geselecteerd van de rijkste druiven van de oogst. ...
Meer over deze wijn
Aglianico, een eeuwenoud inheems druivenras en de trots van de Italiaanse wijnboeren, zeker rondom de zonnige regio's Campanië, Basilicata en Puglia. Geef ze maar eens ongelijk, want ...
Meer over deze wijn
De Nerello Cappuccio druif komt van het Italiaanse eiland Sicilië. Het is een blauw druivenras dat het liefst opgroeit op de rand van de Etna, één van de bekendste vulkanen. Vooral voor rode ...
Meer over deze wijn